Yannick Van de Velde

Categorie:muzikant, solist, componist
Antwerpen, 1990
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme
Instrument(en):piano

Biografie

Yannick Van de Velde won in 2000 meteen zijn eerste wedstrijd, ‘Jong-Tenuto’. In 2005 werd Yannick toegelaten tot de klas van Levente Kende aan het conservatorium van Antwerpen. Momenteel studeert hij aan het conservatorium van Brussel bij Jan Michiels.
Sinds 2004 volgt hij eveneens les bij prof. Jean-Claude Vanden Eynden in het ‘Centre Musical Eduardo del Pueyo’.

Yannick volgde Masterclasses bij top pinaisten als Pavel Gililov, Paul-Badura Skoda, Rudolf Buchbinder, Kum Sing Lee, Henri Barda, Brigitte Engerer, Elena Rozanova, Vitaly Samoshko, Eugeny Moguilevski, Ivan Klansky, Werner Brätschi, Tamas Vasary, Anne Queffelec, Staffan Scheffa, Fillipo Gamba, Klaus Hellwig, Karl-Heinz Kämmerling,…
Hij nam succesvol deel aan nationale en internationale wedstrijden. Zo won hij de ‘Cantabile’ pianowedstrijd (Antwerpen), Concours des Jeunes (Verviers), 2de prijs op de Steinway Competition en won hij in de Dexia Classics wedstrijd de eerste prijs in de piano met 98%. Tevens won hij in deze wedstrijd de 1ste prijs in kamermuziek en de compositiewedstrijd, met zijn werk ‘Sona’.

Yannick speelt de pianoconcerti van Mozart, Beethoven, Grieg, Schumann, Chopin, Liszt, Tchaikovsky, Shostakovich, Ravel en Rachmaninoff. Hij werkte meermaals samen met dirigenten als Erich Lederhändler, Etienne Siebens, Ivo Venkov, Jan Steenbrugge, met het Symfonieorkest van Vlaanderen, Il Nuovo Musici, Jeugd en Muziek orkest, Bruoscella Orchestra,… Op 29 januari 2011 voerde hij in de grote zaal van het conservatorium Brussel, met het Brussels Chamber Orchestra, het 5de concerto (“Emperor”) van Beethoven uit, hij zal dit van aan de piano dirigeren.

Yannick concerteerde reeds in de meeste West-Europese landen: België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Portugal, Duitsland, Oostenrijk in beroemde concertzalen als de grote zaal van het Palais de Beaux Arts, de Blauwe Zaal van Desingel en Elisabethzaal in Antwerpen, studio 4 in het Flageygebouw in Brussel, Salle Paligraff in Nancy, Kölner Künsler Theater, Salle du Conservatoire in Nice, Clara Schumann Institut in Dusseldorf, Salle du Régent in Crans-Montana (Zwisterland) en Stätttheater in Schaffhausen, Zwitserland. Tevens vertegenwoordigt hij België op het Harmos Festival in Portugal en trad hij er op in oa. de prestigieuze concertzaal ‘Casa da Musica’.

In 2005, 2006 en 2007 werd Yannick geselecteerd om deel te nemen aan Musica Mundi.
Yannick speelt ook zeer veel kamermuziek, vaak samen met zijn broers.
Hij is tevens componist: o.a. zijn pianotrio voor fluit, cello en piano, en ‘Sona’ voor piano solo vielen in de prijzen.
Momenteel vormt hij een vast trio met Nadja Nevolovitsch (assistente Igor Oistrach in Brussel) en Ilia Laporev.

Selectieve discografie

Uit de schaduwUit de schaduw (2005)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Olivier Berten, Jonathan Anderson, NoƩmie Schellens, Hans Aerts, Line Vanderkerhover, Octaaf Van Geert, Julien Beurms, Geert Van Der Straeten (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Geen Belgen meer in Elisabethwedstrijd (21.05.2013)
"Het is huilen met de pet op" (17.05.2013)