Eva Vermeeren

Categorie:muzikant
Turnhout, 1972
Genre(s):Klassiek, Pop / Rock
Instrument(en):zang, viool
Huidig/voormalig lid van:Donnacorda Strijkkwartet, Tirza Quartet

Biografie

Eva startte haar muzikale carrière aan de Muziekacademie in haar geboortestad Turnhout. In 1994 behaalde ze haar diploma ‘Eerste Prijs Viool’ en ‘Kamermuziek’ met grote onderscheiding bij D. Mijajev aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 1996 behaalde ze haar Master diploma viool bij Ph. Hirshorn aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Na haar studies in België perfectioneerde Eva zich in het buitenland en behaalde in 1998 een ‘Performance Diploma’ viool aan het ‘Peabody Conservatory’ of The John Hopkins University in Baltimore bij V. Melançon. In de Verenigde Staten trad Eva op als soliste, in duo met pianist Jésus Gomez, als lid van het kamerorkest van Philadelphia ’Concerto Soloist’s’, en het strijkkwartet Elixir (Philadelphia). Ze trad ook op met het Philadelphia Orchestra, The Opera Company van Philadelphia, New Jersey Opera festival te Princeton, het Baltimore Chamber Orchestra en vele anderen.

Sinds haar terugkeer naar België in 2001 speelde Eva  in het ‘Duo Amabile’ met pianist Kim van den Brempt waarmee ze een cd “Amabile” opnam (radio klara) en concerten gaf in de Benelux en Duitsland. Eva maakte ook verschillende jaren deel uit van het Kryptos strijkkwartet en het Kirke strijkkwartet. In strijkkwartet verband studeerde ze aan het Orpheus instituut te Gent en de Koningin Elisabeth Kapel. Ze nam deel aan internationale festivals en competities zoals Het Kuhmo Kamermuziek Festival te Finland en de Shostakovich Strijkkwartet competitie te Moskou waar zij met het Kryptos strijkkwartet een Vijfde plaats behaalden. Ze volgde masterclasses bij beroemde strijkkwartetten waaronder het Alban Berg kwartet, Borodin Kwartet, Keller kwartet, Artemis kwartet, Danel kwartet  en vele anderen.

Tegenwoordig treedt Eva voornamelijk op met het Donnacorda strijkkwartet. Daarnaast is ze ook sinds 2001 aanvoerder van het amateur strijkkorkest de ‘Turnhoutse Snaar’ en stichter en aanvoerder van het vrouwelijk strijkorkest Donnacorda.

Eva werkte in strijkkwartet mee aan producties met het Ro theater (Guy Cassiers) en Les Ballets C de la B (Alain Platel en Koen Augustijnen). Met deze producties trad zij op in geheel Europa, de Sovjet Unie, Canada en het Midden Oosten.
Naast haar kamermuziekcarrière was Eva lid van het kamerorkest de ‘Beethoven Academie’. Ze speelde mee en treedt nog steeds op in verschillende grote Belgische orkesten zoals het Nationaal orkest van België, het Radio orkest (VRO), de Vlaamse Opera, de Filharmonie van Antwerpen ea.

Naast de klassieke muziekwereld vertoeft Eva ook in het popmilieu en werkt(e) er aan opnames (radio-tv en cd) en concerten met artiesten als Björk, Toots Tielemans, Kenny Werner, Ozark Henry, Scala, Zornik, Soulbob, Kanye West en Soulsister, Novastar en vele anderen