Bart Van Reyn

Categorie:muzikant, dirigent
Genre(s):Klassiek

Biografie

Dirigent Bart Van Reyn studeerde aan de Conservatoria van Antwerpen (Koordirectie) en Brussel (Orkestdirectie), daarnaast specialiseerde hij zich in de uitvoeringspraktijk Oude Muziek bij Jos van Veldhoven aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hij volgde masterclasses bij o.a. Paul Hillier, Harry Christophers, Frieder Bernius en Toñu Kaljuste, met ensembles als The Sixteen, das Junge Vokalensemble Hannover en het Nederlands Kamerkoor.

Bart Van Reyn legt zich vooral toe op het vocale repertoire: opera, oratorium en a capella muziek. Hij is in België voor dit repertoire één van de actiefste dirigenten van de nieuwe generatie. Recent dirigeerde hij uitvoeringen van oratoria als de Messiah, Johannes-Passion, Weihnachtsoratorium, Hohe Messe, die Schöpfung, Mozart Requiem, Paulus en Ein deutsches Requiem.
In 2000 richtte hij OCTOPUS op en bouwt met overtuiging verder aan de toekomst van de drie ensembles: een symfonisch koor, kamerkoor en een solistenensemble. Dit resulteerde al in vruchtbare samenwerkingen met The Brussels Philharmonic, deFilharmonie, het Symfonieorkest Vlaanderen, het Symfonieorkest van de Vlaamse Opera, Musica Viva Moskou en het barokorkest B'Rock en concerten in de grote zalen zoals Bozar, deSingel, De Bijloke, Concertgebouw Brugge, Kaaitheater, Koningin Elisabethzaal, Tsjaikovski Conservatorium Moskou, Cité de la Musique Parijs en De Doelen Rotterdam. Ook wil hij met OCTOPUS de weg van het muziektheater verder exploreren, na eerdere samenwerkingen met Jan Decorte en theatercollectief SkaGeN.
In 2006-2007 was Bart Van Reyn artistiek leider van orkest Musica Rara (Milaan) en dirigeerde hij Dido & Aeneas aan de opera van Basel. Verder was hij actief als repetitor bij de Nederlandse Bachvereniging, het Vlaams Radio Koor en de orkesten Prima la Musica en Capella Augustina Köln. Hiernaast begeeft hij zich ook geregeld op het terrein van de nieuwe muziek en kwam zo in contact met Steve Reich en Kaija Saariaho.
Concerten brachten Bart Van Reyn naar Duitsland, Nederland, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Rusland, Singapore, Taiwan en Indonesië.
Als assistent-dirigent en dirigent werkte hij al voor de Vlaamse Opera, Theater Basel, de Munt en de Musikfestspiele Potsdam Sanssouci. Hij was betrokken bij tal van operaproducties: Rinaldo, Semele, Ariodante (Händel), Dido and Aeneas (Purcell), Don Giovanni, Cosí fan tutte, die Zauberflöte, Le nozze di Figaro (Mozart), The Rape of Lucretia (Britten), La Strada (Van Hove) en L’amour de loin (Saariaho).
Hij assisteerde hiervoor dirigenten als Andreas Spering, Michael Hofstetter, Koen Kessels, Reinbert De Leeuw, Jos van Veldhoven, Elgar Howarth, Attilio Cremonesi, Christoph Poppen, Yoel Levi, Enrique Barrios, Sîan Edwards, Alexandr Rudin, Etienne Siebens, Richard Egarr, Ottavio Dantone en Philippe Herreweghe.

Selectieve discografie als componist

L'Homme Armé - oorlog als muzeL'Homme Armé - oorlog als muze (2004)
oude muziek
Ensemble Polyfoon, Lieven Deroo, Guillaume Dufay, Warre Borgmans, Johannes Regis, Giacomo Carissimi, Antoine Brumel, Josquin Desprez (...)

Auteur van

Symfonische studentenliederen
Symfonische studentenliederen

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'We willen opera uit het pluche tillen' (03.10.2013)
'De mensen moeten leren luisteren' (23.04.2011)
Symfonische studentenliederen (08.2010)
Bach met wilde haren (17.12.2008)