Peter Bultijnck

Toon enkel: Peter Bultijnck, Peter Bultink

Categorie:muzikant
Oostende, 18.07.1973
Genre(s):electronica
Instrument(en):computer, zang
Huidig/voormalig lid van:Orchestre du Mouvement Perpetuel

Biografie

Peter Bultijnck (PJF), geboren in 1973 in Oostende, heeft zes jaar conservatorium gevolgd en leert klarinet en gitaar spelen. Op zijn dertiende zet hij zijn eerste stappen in de wereld van de popmuziek, als componist en gitarist van de groep Idiosyncrasy. Nauwelijks een jaar later verschijnt hij, als veertienjarige, voor het eerst op de Vlaamse nationale televisie in een muziekprogramma met Ben Crabbé. In 1990 haalt hij met de groep Blacksmith de halve finale van Humo’s Rock Rally.

Van 1993 tot 1995 verblijft hij in Duitsland. Hij luistert er veel naar jazz, klassieke muziek, Duits cabaret en Frans chanson. Dit leidt hem naar het lied en hij begint teksten te schrijven. Met Bataclan zingt hij voor het eerst, begeleid door een accordeonist-pianist, met wie hij de Duitse café-theaters en kroegen afschuimt.

In 1996, bij zijn terugkeer naar België, vestigt hij zich in Brussel. Hij richt Les Piliers de Cabaret op, een project met negen muzikanten uit de alternatieve, Belgische muziekscene, waaronder Kristof Roseeuw, Tom Wouters, Lode Vercampt en de actrice Katrien De Muynck. Les Piliers inspireren zich op het cabaret van de jaren ’30. Peter schrijft muziek en tekst. Hun debuutalbum verschijnt in 1998, waarna de Piliers op tournee gaan in de culturele centra en theaters van Vlaanderen.

In 2001 begint hij, samen met een andere Oostendenaar Philip Franchitti, de oneindige mogelijkheden van de elektronische muziek te verkennen. Het PJF-project wordt in het leven geroepen en krijgt vrij snel versterking van toetsenist Serge Feys (Arno, T.C. Matic). Op het podium echter speelt Peter Bultijnck alleen, omringd door machines, stomende loops en muren van feedbackgitaar. Dit gelegenheidsproject was de afgelopen jaren al op verschillende podia te zien in België, Nederland en Duitsland en maakte in 2004 ook indruk in de finale van het Kampioenschap van Brussel in de Ancienne Belgique.

Gelijktijdig met dit project werkt hij als arrangeur en studiomuzikant voor het tweede full-album van Frans Joseph Goof en als artistiek producer voor het eerste full-album van de Duitse groep Henk. Samen met Serge Feys schrijft hij ook tekst en muziek voor de dansproductie H2O. Dit project wordt opgevoerd in Brugge, Antwerpen en Amsterdam en lokt in het totaal meer dan 50.000 toeschouwers.

In 2004 richt hij, samen met de Argentijnse pianist, Alejandro Petrasso, het Orchestre du Mouvement Perpétuel op. Hij componeert en arrangeert op computer, zingt en danst. Wallonië en Frankrijk vallen voor de charme van dit duo en veel aanbiedingen volgen maar Bultijnck staat erop om hun eerste full-album op te nemen in Oostende met Serge Feys als producer.







Selectieve discografie

Aux larmes citoyensAux larmes citoyens (2011)
Pop / Rock, chanson
Peter Bultink