Geert Van Gele

Categorie:muzikant, solist, oude muziek, repertoire
Genre(s):oude muziek, barok
Instrument(en):blokfluit
Contact van:Kattenberg Recordings
Huidig/voormalig lid van:Sospiri Ardenti, Quadrivium

Korte beschrijving

Eminent blokfluit solist.

Biografie

Na het beëindigen van zijn studies aan diverse conservatoria in Vlaanderen, was Geert Van Gele actief als medestichter van het Flanders’ Recorder Quartet. Tien jaar lang concerteerde hij met dit ensemble in Europa en N- en Z-Amerika, won hij verscheidene belangrijke internationale wedstrijden, en realiseerde een aantal CD-opnames. In 1995 besloot hij om als solist verder te gaan. Sindsdien werkt hij intensief samen met klavierist Guy Penson, luitist Jurgen De bruyn en harpist Bill Taylor. Hij richtte twee ensembles op, Sospiri Ardenti, een barokensemble dat geënsceneerde kamermuziek brengt, alsook Quadrivium, ensemble voor middeleeuwse muziek. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven in binnen-en buitenland. Als solist is hij vooral geliefd voor zijn Bach-interpretaties, zijn uitvoeringen van vroege Italiaanse barok, alsook voor zijn aanpak van het hedendaags repertoire. Van elk van deze repertoires heeft hij CD-opnames gerealiseerd. In 2009 richtte hij zijn eigen platenlabel op, Kattenberg Recordings. Geert Van Gele ziet zichzelf eerst en vooral als blokfluitist, maar hij speelt ook clavecimbel bij Sospiri Ardenti en samen met sopraan Ellen Delahanty, organtetto bij Quadrivium, en basgitaar bij de rockgroep Prins Willem Alexander. Hij is ook verbonden als klankman bij de folkgroep The Quest.

Selectieve discografie

Bach J.S. - Goldberg VariationsBach J.S. - Goldberg Variations (2016)
barok
Geert Van Gele, Johann Sebastian Bach, Ludmilla Tschakalova
Biesemans Janpieter - RetrospectiveBiesemans Janpieter - Retrospective (2010)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Geert Van Gele, Janpieter Biesemans, Peter Dhoore, Leo Verheyen, Alain De Rudder, Piet Van Bockstal, Peter Ickx, Lin Ching Cheng (...)
GreensleevesGreensleeves (2009)
Klassiek
Geert Van Gele, Conrad Paumann, Bill Taylor, Guillaume Dufay, Robert Ap, Guglielmo Ebreo Da Pesaro, Francisco Fernandez Palero, Henry VIII (...)
GreensleevesGreensleeves (2009)
Klassiek
Geert Van Gele, Conrad Paumann, Bill Taylor, Guillaume Dufay, Robert Ap, Guglielmo Ebreo Da Pesaro, Francisco Fernandez Palero, Henry VIII (...)
Quadrivium - La Cause est AmerQuadrivium - La Cause est Amer (2009)
oude muziek
Geert Van Gele, Guillaume Dufay, Ellen Delahanty, Johannes Ockeghem, Bill Taylor, Janpieter Biesemans, Willem Mook, anoniem 14de eeuw (...)
Bach Cello Suites I - IIIBach Cello Suites I - III (2009)
barok
Geert Van Gele
Flemish contemporary Recorder Music (Vol. II)Flemish contemporary Recorder Music (Vol. II) (1996)
20ste eeuw
Geert Van Gele, Janpieter Biesemans, Frans Geysen, Jan Van Landeghem, Boudewijn Buckinx
Flemish Contemporary Recorder Music IFlemish Contemporary Recorder Music I (1995)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Paul Van Loey, Bart Spanhove, Joris Van Goethem, Geert Van Gele, Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Frans Geysen, Piet Swerts, Jan Van Landeghem (...)

Selectieve discografie als medewerker

Les NationsLes Nations (1990)
barok, oude muziek
Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Carolus Hacquart, Heinrich Isaac, Louis-Antoine Dornel, Johann Sebastian Bach, Samuel Scheidt, Thomas Crecquillon, Carlo Farina (...)