Ben Van Nespen

Categorie:muzikant, solist, oude muziek, repertoire
07.01.1978
Genre(s):Klassiek, barok, oude muziek
Instrument(en):klavecimbel, orgel
Huidig/voormalig lid van:Le Pavillon de Musique, RedHerring Baroque Ensemble

Biografie

Ben Van Nespen (Antwerpen, °1978) kwam reeds op jonge leeftijd in contact met het orgel en het klavecimbel aan de Muziekacademie “Jozef Pauly” in Ekeren. Op 15-jarige leeftijd speelde hij zijn eerste orgelrecital, met op het programma de complete cyclus "La Nativité du Seigneur" van Olivier Messiaen, in de St.-Katharinakerk in Hoogstraten.

Aan het Lemmensinstituut in Leuven behaalde hij de meestergraad en het specialisatiediploma voor orgel bij Reitze Smits en tevens de meestergraad voor klavecimbel bij Kris Verhelst. Daarnaast volgde hij diverse cursussen bij o.a. Jos Van Immerseel, Joris Verdin, Herman Stinders, Ludger Lohmann, Hans-Ola Ericsson, Stef Tuinstra en Menno van Delft.

Hij behaalde verschillende prijzen:

  • 1ste prijs voor klavecimbel in de "Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet" (1996-97).
  • 1ste prijs op het 7e Orgelconcours in Leiden (1998), in de categorie "20ste-eeuwse muziek".
  • 1ste prijs op het orgelconcours “Musica Antiqua” in Brugge (2009), als eerste Belg ooit sinds de stichting van het festival en het orgelconcours in 1964.

Als solist op orgel en klavecimbel vertolkt hij een uitgebreid repertoire, van de 16de tot de 21ste eeuw. Hij creëerde enkele werken van Vlaamse componisten waaronder Frans Geysen, Lucien Goethals, Martin Valcke en Sebastiaan Van Steenberge.

Als basso continuo-speler werkte hij o.a. met Anima EternaB’RockConcerto d'AmsterdamCurrendeEnsemble aHildebrandt ConsortInAlto, Lingua Franca, OltremontanoRed Herring en Ricercar Consort.

Momenteel is hij lid van het nieuwe barokensemble "Le Pavillon de Musique" (o.l.v. Ann Cnop), dat in 2021 een eerste cd uitbracht bij het label Etcetera, met de 6 recent herontdekte vioolconcerto's (Brussel, 1734) van Henri-Jacques De Croes. In 2022 verscheen een tweede cd, met daarop enkele wereldpremières van vocale werken van de 18de-eeuwse Napolitaanse componist Giacomo Sarcuni.

Buiten de "oude muziek"-wereld was hij ook te horen in producties met o.a. Emanon, het Telos Ensemble (12 saxen), Bl!ndman en verschillende symfonische orkesten.

Hij concerteerde in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen en Zweden. Ook werkte hij mee aan diverse operaproducties en radio-, tv- en cd-opnames.

Als leraar orgel, klavecimbel, klavierklas en begeleidingspraktijk is hij werkzaam aan de muziekacademies van Ekeren en Wilrijk.

In 2013 realiseerde hij zijn eerste solo-cd, opgenomen op het historische orgel van de St.-Pieterskerk in Turnhout. In 2021 werkte hij mee aan een opname rond gerestaureerde Clerinx-orgels voor het tijdschrift Orgelkunst.

Selectieve discografie

Ben Van Nespen bespeelt het Le Royer/Potvlieghe orgel van de St.-Pieterskerk te TurnhoutBen Van Nespen bespeelt het Le Royer/Potvlieghe orgel van de St.-Pieterskerk te Turnhout (2013)
barok
Ben Van Nespen, Georg Muffat, anoniem, Juan Cabanilles Barberá, Jacques Boyvin, Domenico Scarlatti, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach (...)

Selectieve discografie als medewerker

Gery de Ghersem - Ave Virgo SanctissimaGery de Ghersem - Ave Virgo Sanctissima (2011)
oude muziek
Currende, Géry De Ghersem, Erik Van Nevel, Francisco Guerrero, Peeter Cornet, Philippe Rogier, Peter Philips, Gregoriaans (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Ben Van Nespen wint orgelwedstrijd Musica Antiqua (07.2009)
Acht Belgen in Orgelconcours Brugge (05.08.2003)