Ben Sluijs

Toon ook: Ben Sluijs, Ben Sluijs Quartet, Ben Sluijs Trio

Categorie:muzikant, groep / artiest
Genre(s):Jazz
Instrument(en):saxofoon
Contact van:Ben Sluijs & Tom van Bauwel, Ben Sluijs Quartet, The Unplayables, Ben Sluijs Trio, Ben Sluijs & Erik Vermeulen
Huidig/voormalig lid van:The Unplayables, 3/4 Peace, Ben Sluijs & Erik Vermeulen, Ben Sluijs & Tom van Bauwel, Ben Sluijs Quartet, Sluijs Mendoza Vercampt, Ben Sluijs Trio, Brick Quartet, Augusto Pirodda Quartet, Christian Mendoza group

Korte beschrijving

Ben Sluijs wordt meermaals beschreven als één van de meest lyrische en poëtische jazzsaxofonisten in ons land.

Biografie

Saxofonist Ben Sluijs stapelde de referenties van geloofwaardigheid snel op. Hij speelde met Philippe Catherine en Toots Thielemans, won in 1999 de Antoon Van Dijck prijs, in 2002 de Choc de l’Année van het toonaangevende Franse tijdschrift Jazzman en hij werd in 2003 genomineerd voor de Zamu Awards als beste Belgische muzikant.

Sluijs richtte in 1995 een van de sterkste jazzkwartetten van België op aan de zijde van pianist Erik Vermeulen, bassist Piet Verbist en drummer Eric Thielemans. Na vier cd’s en acht jaren samenspel, ontbond hij de band.

In april 2003 vormde hij een nieuw kwartet met spanningspartner Jeroen Van Herzeele, drummer Marek Patrman en bassist Manolo Cabras. Met deze ongewone bezetting, verwijdert hij zich moeiteloos van de comfortabele mainstream jazz. Geen piano meer, maar een trapezeoefening voor alt- en tenorsax. Sluijs vond een klankbord in Jeroen Van Herzeele, die diens introverte alt countert met een tenor vol testosteron. De composities zijn al even uitdagend, vol plaagstoten, vraag- en antwoordspel en kronkelend contrapunt. Hun debuut-cd, True Nature, werd uitstekend ontvangen en Somewhere in Between (2006), een broeierige live-cd, demonstreerde hoezeer deze solide groep gegroeid was.

Sinds begin 2007 toert dit kwartet samen met Erik Vermeulen in het jongste project, The Unplayables, en beleeft de gevierde broederschap Sluijs-Vermeulen een tweede jeugd.

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Ben Sluijs en Erik Vermeulen (04.2010)
Flemish Jazz Meeting 2009 (09.2009)
Il sax fiammingho (09.2009)
Marnix Jazzcafé swingt op Eilandje (21.03.2003)