Dirk Veulemans

Categorie:componist, hedendaagse componist
Oostende, 03.04.1956
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags, electro-akoestische muziek

Biografie

Volgde in 1987-88 het jaarseminarie Elektronische Muziekcompositie aan het Conservatorium te Antwerpen bij Joris de Laet en werkte sindsdien samen met diverse ensembles en artistieke gezelschappen, en voor manifestaties in binnen- en buitenland.

Zijn brede muzikale interesse gaat van ethnische tot de meest actuele muziek. Zijn eigen werk bestaat overwegend uit elektroakoestische composities waarbij gestreefd wordt naar een rijkdom van een divers en eigen klankenpalet.

De computer en het maken van algoritmes zijn daarbij steeds een belangrijk instrument en taal geweest. Ook de ruimtelijkheid en de beweeglijkheid daarin van de klank, staan voor hem tijdens het compositieproces en tijdens de opvoering centraal.

De laatste jaren onderzoekt hij ook de integratie van akoestische klanken en muziek in deze elektroakoestische composities. Hij doet dit met zelfgebouwde computergestuurde instrumenten.

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
PolypoetryPolypoetry (2005)
20ste eeuw
Duo XXI, Dirk Veulemans, Kristof Lauwers, Jelle Meander

Verwante items in de databank

Documenten:Contemporary Music in Flanders VI (boek)
Externe links:Componistenfiche Dirk Veulemans