Werner Van Cleemput

Categorie:componist, hedendaagse componist
Sint-Niklaas, 14.07.1930 - Waasmunster, 20.06.2006
Genre(s):Klassiek

Biografie

Werner Van Cleemput werd op 14 juli 1930 in Sint-Niklaas geboren en overleed op 20 juli 2006 in Waasmunster. Hij studeerde aan de muziekacademie van zijn geboortestad (onder meer bij Albert Delvaux) en aan de Halewynstichting in Antwerpen volgde hij cursussen muziekpedagogie en jeugdmuziek. Bij verscheidene conservatoriumdocenten, waaronder Nini Bulterys, nam hij privélessen in muziektheoretische vakken en aan het Instituut voor Psycho-akoestica en Elektronische Muziek (IPEM) in Gent volgde hij een compositiecursus bij Karel Goeyvaerts.

Toch was Van Cleemput als componist hoofdzakelijk autodidact. Hij componeerde al sinds zijn zestiende, maar vernietigde een twintigtal jeugdwerken. Pas vanaf 1972, wanneer hij de prijs August De Boeck won voor een cantate voor kinderkoor en kamerorkest, trad hij als componist naar buiten. Vele prijzen volgden. In 1972 ontving hij de prijs van de provincie Luik voor Balletflitsen voor symfonische orkest. Twee prijzen voor beiaardcompositie volgden in 1973 en 1975 (respectievelijk de prijs van de stad Mechelen voor 3 Sonneries & 1 Bis en de prijs van Staf Nees voor Dithyrambe-Branle & Double). In 1976 won hij de SABAM-prijs op het ‘Concours international de Composition pour Quatuor à Cordes’ in Luik met de compostie Children’s Portraits en in 1979 ontving hij de Irène Fuerison prijs voor zijn Suite voor Pieter Bruegel. Verder kreeg Van Cleemput tweemaal de ‘Premier Prix de Composition de la Ville du Havre’ (in 1982 voor Arachné en in 1985 voor Danze) en tenslotte nog de prijs van Fedekam West-Vlaanderen voor Villanelle in 1984.

Werner Van Cleemput schreef vooral muziek voor hafabra en beiaard, maar componeerde ook instrumentale solowerken, kamermuziek en koorwerken. Hij schreef een aantal werken in opdracht van de BRT, waaronder D’ar penn ar bed, een Bretonse suite voor harmonieorkest uit 1975. Het werd gecreëerd door de Muziekkapel van de Belgische Rijkswacht. In 1978 schreef hij naar aanleiding van de Filip De Pillecijnherdenking in opdracht van de gemeente Hamme ook het werk Suite voor Filip voor blazerskwintet.

Van Cleemput was ambtenaar in hoofdberoep, maar daarnaast heeft hij ook een drukke loopbaan als musicus gekend. Naast zijn compositorische bedrijvigheid werkte hij regelmatig mee aan play-ins, samen met Henk Van Lijnschooten. Hij trad ook op als dirigent van blaasorkesten, doceerde technische vakken in dirigentencursussen voor hafa en publiceerde regelmatig artikelen in blaasmuziektijdschriften. Van Cleemput was lid van de nationale technische commissie van Fedekam Vlaanderen en van de provinciale technische commissie van Fedekam Oost-Vlaanderen, waarvoor hij dikwijls instond voor lezingen, studie-avonden, rondetafelgesprekken en technische adviezen. Verder was hij ook een gewaardeerd jurylid op nationale en internationale hafabratornooien.

Selectieve discografie als componist

Musica a Quattro ManiMusica a Quattro Mani (1996)
20ste eeuw
Pianoduo Kolacny, Boudewijn Buckinx, Peter Cabus, Raymond Schroyens, Wilfried Westerlinck, Frits Celis, Werner Van Cleemput, Luc Brewaeys (...)
ParagonParagon (1996)
20ste eeuw, romantiek
Koninklijke Harmonie van Peer, Roger Deronge, Brassband Union Buizingen, Johan Evenpoel, Camille Saint-Saƫns, Jan Segers, Peter Savenberg, Willy Fransen (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
In memoriam Werner Van Cleemput (1930-2006) (07.2006)
Externe links:Componistenfiche Werner Van Cleemput