Guy Duijck

Categorie:componist, hedendaagse componist
Gent, 28.04.1927 - 26.07.2008
Genre(s):Klassiek, 20ste eeuw

Biografie

Guy (Guillaume) Duijck werd geboren te Gent op 28 april 1927. Aan het Koninklijk Conservatorium van Gent studeerde hij hobo, Engelse hoorn, kamermuziek, muziekgeschiedenis, harmonie en contrapunt. Nadien vervolmaakte hij zich nog in fuga aan het Conservatorium van Luik en in compositie bij Francis de Bourguignon. Op twintigjarige leeftijd was hij reeds actief als hoboïst solo bij de Muziekkapel van de Zeemacht, de Opera van Gent en later de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. In 1951 werd hij achtereenvolgens aangesteld als officier-kapelmeester van de Eerste Infanteriebrigade te Keulen en nadien de 16e Pantserdivisie. In 1960 volgde hij Jos Hanniken op als dirigent van de Muziekkapel van de Belgische Zeemacht te Oostende. Deze functie voleindigde hij tot zijn op-pensioen-stelling als commandant-kapelmeester in 1978 en combineerde hij met de opdracht als directeur aan de stedelijke muziekacademie van Ronse (1963-1992) en als docent hafabradirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Gent (1974-1992). Tussen 1979 en 1995 bekleedde hij verscheidene bestuursfuncties bij de Belgische auteursrechtenmaatschappij Sabam.

In zijn vrije tijd legde hij zich toe op het componeren, voornamelijk van blaasmuziek en – zij het in mindere mate – kamermuziek. Hij ontving verschillende onderscheidingen en zijn composities werden bekroond op diverse nationale en internationale wedstrijden (Provinciale wedstrijd van Oost-Vlaanderen, 1958; Internationale Wedstrijd van de “Union Grand-Duc Adolphe” te Luxemburg; Benelux Compositiewedstrijd te Hilvarenbeek (NL), 1974;…). In 1972 werd hem de Sabam-prijs toegekend voor zijn ganse oeuvre.

Selectieve discografie

Vooruit's RoemVooruit's Roem
20ste eeuw, romantiek
De Anseelevrienden, Guy Duijck, Jef Van Der Meulen, "volharding", Guy Duijck, Harmonie Vooruit, Daniel Sternefeld, Pierre De Geyter (...)
De tijd van de WaanzinDe tijd van de Waanzin
20ste eeuw
De muziekkapel van de Belgische Zeemacht, Louis De Meester, Guy Duijck, Elie Saegeman, Jozef Christiaen

Selectieve discografie als componist

Vooruit's RoemVooruit's Roem
20ste eeuw, romantiek
De Anseelevrienden, Guy Duijck, Jef Van Der Meulen, "volharding", Guy Duijck, Harmonie Vooruit, Daniel Sternefeld, Pierre De Geyter (...)
G. Duijck - P. Petit - F. Constant - L. Stekke - R. Bernier - C.M. von WeberG. Duijck - P. Petit - F. Constant - L. Stekke - R. Bernier - C.M. von Weber
20ste eeuw, romantiek
François Daneels, Guy Duijck, Claudine Cappelle, Pierre Petit, Clovis Liénard, Franz Constant, Elie Apper, Léon Stekke (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Guy Duijck (1927-2008) (10.2008)
De kon. muziekkapel van de marine huldigt haar voormalig kapelmeester Guy Duijck (10.2002)
Guy Duijck (°1927) (08.2002)
Externe links:Componistenfiche Guy Duijck