Marcel De Jonghe

Categorie:componist, hedendaagse componist, hedendaagse muziek
Elsene, 09.05.1943
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags

Biografie

Marcel De Jonghe volgde muziek aan de academie te Anderlecht : notenleer, piano, muziekgeschiedenis, kamermuziek, harmonie en contrapunt. Hij behaalde regeringsmedailles voor piano met de grootste onderscheiding, en voor kamermuziek met onderscheiding. De Jonghe werd tevens laureaat van Pro Civitate. Toch volgde hij eerst een lerarenopleiding, die resulteerde in een diploma regentaat Germaanse talen.

Aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel behaalde hij daarna eerste prijzen notenleer, harmonie, contrapunt, fuga en compositie. Zijn belangrijkste leraars waren J. Brouwers, P. Cabus, J. Louël en V. Legley.

Van 1972 tot 2005 was De Jonghe directeur van de gemeentelijke Muziekacademie te Dilbeek. Hij was ook docent schriftuur aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.

In 1979 werd zijn compositie Introspection 1 geselecteerd als verplicht werk voor de Nationale Wedstrijd van het Gemeentekrediet voor piano. In 1992 volgde E-motions voor strijkinstrumenten, in 1999 Rainbow voor gitaar en in 2003 Trimoods voor houtblazers. De Jonghes pianowerk Introspection 2 werd in 1989 geselecteerd als plichtwerk voor een wedstrijd die door de academies van de Franse Gemeenschap georganiseerd werd. In 1990 componeerde hij op vraag van het Jeugd-en Muziekorkest van Antwerpen Obstinatio 1. Er werd reeds werk van hem gespeeld in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, voormalig Joegoslavië, Turkije, Denemarken en de VS.

zie ook www.matrix-new-music.be

 

Selectieve discografie als componist

Contemporary Flemish ComposersContemporary Flemish Composers (2001)
21ste eeuw / hedendaags
Marcato Pianokwartet, Marcel De Jonghe, Jan Van Landeghem, Erika Budai, Dirk De Nef, Kurt Bikkembergs

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Tijd in noot - Marcel De Jonghe (04.2013)
Externe links:Componistenfiche Marcel de Jonghe