Paul Beelaerts

Categorie:muzikant, componist, hedendaagse componist
Oostende, 19.07.1949
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):barokhobo

Biografie

Paul Beelaerts, geboren in Oostende op 19 juli 1949, studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel waar hij eerste prijzen voor notenleer, muziekgeschiedenis en Engelse hoorn behaalde, naast hogere diploma’s voor hobo en kamermuziek. Daarna volgde hij nog meestercursussen bij Heinz Holliger en Maurice Bourgue, en een aanvullende studie van de barokhobo in samenwerking met Paul Dombrecht en Helmut Hucke. Als uitvoerend musicus behaalde hij in 1971 de eerste prijs in de Nationale Muziekwedstrijd Pro Civitate en ontving ook de prijs van de Europese Unie. In 1973 werd hij laureaat van de Tenutowedstijd voor hobo. Tussen 1973 en 1984 was Beelaerts als hoboïst verbonden aan het Collegium Instrumentale Brugense.

Van 1985 tot 1987 doceerde Beelaerts Engelse hoorn aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij doceerde ook aan het conservatorium van Gent en was verbonden aan de kamermuziekafdeling van het Lemmensinstituut in Leuven. Daarnaast heeft hij ook meegewerkt aan het KBC Aquarius-project.

Als componist is Beelaerts volledig autodidact. Hij was gastcomponist op het ISCM-festival in 1983 te Aarhus (DK). In 1977 behaalde hij nogmaals de Tenuto Prijs maar deze keer voor compositie, met het werk Permutaties op een thema van B. Martinu. In 1980 werd hem de Nausikäcompositieprijs uitgereikt voor zijn Oppervlakkige Charleston. Dikwijls componeert Beelaerts in opdracht van ensembles en koren. Zijn oeuvre bevat voornamelijk kamermuziek en muziektheater. Hij creëerde ook een aantal kinderopera’s.

 

Selectieve discografie als componist

Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4 (2006)
20ste eeuw
Eline Groslot, Bram Nolf, Ebony kwartet, Viviane Spanoghe, HERMESensemble, Less is more, Geert Callaert, Quintessens (...)
New Chamber Music from Flanders by the winners of the international Orpheus-Prijs Antwerpen Live !New Chamber Music from Flanders by the winners of the international Orpheus-Prijs Antwerpen Live ! (1991)
21ste eeuw / hedendaags
Hans de Jong, Rudi Tas, Tosiya Suzuki, André Van Belle, Luk', Janpieter Biesemans, Janna Van Mechelen, Paul Beelaerts (...)

Auteur van

Prometheus zoekt AquariusPrometheus zoekt Aquarius (2000)
Blues & Roots, Dance & Electronica, Folk, Jazz, Klassiek, Pop / Rock, Populair / Varieté, overige, Soundtracks/ Musicals, Wereldmuziek
Paul Beelaerts, Konrad Boehmer, Boudewijn Buckinx, [et al.]