Nadar

Categorie:ensemble (instrumentaal)
2006
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Huidige/voormalige leden:Marieke Berendsen, Toon Callier, Tom De Cock, Emilie De Voght, Rebecca Diependaele, Katrien Gaelens, Yves Goemaere, Daan Janssens, Pieter Matthynssens, Elisa Medinilla, Els Mondelaers, Stefan Prins, Bertel Schollaert, Dries Tack, Jutta Troch, Kobe Van Cauwenberghe

Biografie

Bezetting: Daan Janssens (dirigent), Marieke Berendsen (viool), Toon Callier (gitaar), Tom De Cock (percussie), Emilie De Voght (sopraan), Rebecca Diependaele (), katrien Gaelens (fluit), Yves Goemaere (percussie), Pieter Matthynssens (cello), Elisa Medinilla (piano), Els Mondelaers (mezzo-sopraan), Stefan Prins (piano en huiscomponist), Bertel Schollaert (saxofoon), Dries Tak (klarinet), Jutta Torch (harp) en Kobe van Cauwenberghe (gitaar).

In de zomer van 2006 staken enkele jonge muzikanten uit het Gentse conservatorium de koppen bij elkaar. Met hun gemeenschappelijke passie voor de hedendaagse muziek wilden ze een extra dimensie toevoegen aan het Vlaamse muzieklandschap.
 
De keuze voor de naam Nadar komt voort uit de multidisciplinaire geest die het ensemble met de echte Nadar, een pseudoniem voor Gaspard-Félix Tournachon (1820-1910), wil delen. Deze was niet alleen een bekende fotograaf en ballonvaarder, maar tevens karikaturist, spion, kunstcriticus,…
 
Nadar wil een forum bieden aan jonge componisten door middel van opdrachten, intense samenwerking, workshops en creatieconcerten. Daarnaast worden de deuren naar de hedendaagse muziek wijd open gezet door een zoektocht naar uitgekiende concepten en originele combinaties van nieuwe én oude meesterwerken, waarbij artistieke risico's niet geschuwd worden. Nadar wil op zoek gaan naar een uitbreiding van de expressiemogelijkheden door middel van combinaties van verschillende media, en het zoeken naar nieuwe, originele presentatie- mogelijkheden.
 
In het seizoen 2007-2008 was Nadar te gast in het STUK in Leuven met een componistenportret rond Olga Neuwirth en in Flagey te Brussel, in het kader van Ars Musica. Hierin brachten ze o.a. de Belgische creatie van Giorno dopo giorno van de Spaanse componist José María Sánchez-Verdú
 
In het seizoen 2008-2009 verzorgt Nadar o.a. concerten in het Festival van Vlaanderen Gent (Festival Made®!), Ars Musica (Brussel), De Nieuwe Reeks (Leuven), Muziekcentrum de Bijloke (Gent) en het Flagey (Brussel). Dit seizoen staat ook het programma Entartung centraal. Hierin gaat een beklijvende animatiefilm van Joachim Devillé in confrontatie met werk van A. Di Scipio, F. Romitelli, M. Buyl en S. Prins. 

Selectieve discografie

Prins Stefan - FremdkörperPrins Stefan - Fremdkörper (2012)
21ste eeuw / hedendaags
Daan Janssens, Stefan Prins, Nadar, Jaan Bossier, Agartha, Zwerm, Enno Poppe, Stefan Prins (...)
Transit - New Music Festival 2010Transit - New Music Festival 2010 (2011)
21ste eeuw / hedendaags
ChampdAction, Vykintas Baltakas, Vykintas Baltakas, Michael Maierhof, Walter Nussbaum, Schola Heidelberg, Apartment House, Christopher Fox (...)

Verwante items in de databank

Nieuws:Zomerstage nieuwe muziek voor jonge muzikanten en componisten (16.06.2011)
Stefan Prins wint de tweejaarlijkse Kranichstein Musikpreisträger 2010 voor compositie te Darmstadt (10.08.2010)
Personen/groepen:Daan Janssens (componist, muzikant)
Griet De Geyter (muzikant)
Yves Goemaere (muzikant)
Hannes Nieuwlaet (muzikant)
Fabian Coomans de Bracène (muzikant)
Marijn Thissen (muzikant)
Pieter Matthynssens (muzikant)
Katrien Gaelens (muzikant)