Edding Quartet

Categorie:ensemble (instrumentaal), oude muziek, ensemble
2007
Genre(s):classicisme
Huidige/voormalige leden:Baptiste Lopez, Caroline Bayet, Pablo de Pedro, Ageet Zweistra

Biografie

Het Edding strijkkwartet ontstond in 2007, op initiatief van altviolist Paul De Clerck en celliste Ageet Zweistra, die een gezamenlijke droom koesterden:
het uitvoeren van het klassieke repertoire voor strijkkwartet op historische instrumenten, vanuit een eerlijke en open benadering. Voor de verwezenlijking van die droom krijgen Paul De Clerck en Ageet Zweistra de medewerking van violisten Baptiste Lopez en Caroline Bayet.

Een van de belangrijke troeven van deze kersverse groep was het feit dat de vier leden elk reeds hun eigen kwartetervaring hebben opgedaan. Vanuit die vier verschillende ervaringen gingen zij nu met het Edding-kwartet éénzelfde, duidelijke richting uit.
Daarnaast werd de historische muziekpraktijk bij het Edding-kwartet gevoed door de input vanuit zowel klassiek, barok als hedendaags: Ageet Zweistra is een gekende verschijning uit de wereld van "oude muziek", terwijl Paul De Clerck wordt beschouwd als een notoir uitvoerder van het hedendaagse repertoire; Baptiste Lopez en Caroline Bayet leiden beiden een "modern" kwartet (resp. Quatuor Gaudi en het Thaïskwartet) maar specialiseerden zich eveneens in de historische uitvoeringspraktijk in de Formation Supérieure de l'Abbaye aux Dames à Saintes. De vier musici hebben tevens solo-, kamermuziek- en orkestervaring. Dit alles zorgt binnen het Edding-kwartet niet alleen voor een enorm rijke benadering van het klassieke repertoire, maar vormt ook een solide basis voor de frisse en ongecompliceerde manier van werken die het kwartet eigen is.

De groep ontleende zijn naam aan de Deense filosoof Søren Edding, een volgeling van Diderot en d'Alembert die zich o.a. bezighield met de esthetica van L. Van Beethoven. De Mexicaanse filosoof Santiago Espinosa verricht momenteel een uitgebreide studie rond het werk van deze mysterieuze Deense denker en hield daarbij nauw contact met het Edding-kwartet.

De leden van het Edding-kwartet hadden zich verenigd "vanuit een enorme hunkering naar een eerlijke, diepgaande muzikale zoektocht doorheen de meesterwerken van de klassieke tijd." De resultaten van hun zoektocht delen zij op ongecompliceerde, eerlijke wijze met hun publiek, dat wordt meegezogen in de passie, de energie en tegelijkertijd het geruststellende evenwicht van een genietende groep muscici.

Het Edding-kwartet werd boven de doopvont gehouden tijdens het openingsfestival van de vernieuwde Bijloke te Gent en is "ensemble in residence" in het CC Maasmechelen, waar in de lente van 2009 een Edding-festivalletje op het programma stond.

Selectieve discografie

Ludwig van Beethoven - String Quartet no.13, op.133 / Quintet for Piano and Winds, op.16Ludwig van Beethoven - String Quartet no.13, op.133 / Quintet for Piano and Winds, op.16 (2016)
romantiek, classicisme
Edding Quartet, Ludwig Van Beethoven, Northernlight
Schubert Franz. Octet D803 - Quartettsatz D703Schubert Franz. Octet D803 - Quartettsatz D703 (2014)
romantiek
Edding Quartet, Franz Schubert, Northernlight
Mozart Wolfgang Amadeus - KlarinetkwintetMozart Wolfgang Amadeus - Klarinetkwintet (2009)
classicisme
Edding Quartet, Nicola Boud, Wolfgang Amadeus Mozart
Haydn Franz Joseph - String QuartetsHaydn Franz Joseph - String Quartets (2008)
classicisme
Edding Quartet, Joseph Haydn

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Mozart. Klarinetkwintet en strijkkwartet KV 421 (03.10.2009)