Ann Vancoillie

Categorie:muzikant, solist
Genre(s):Klassiek, 20ste eeuw
Instrument(en):viool
Huidig/voormalig lid van:V!'P Performs, Symfonieorkest van de Vlaamse Opera

Korte beschrijving

Ann Vancoillie is gekend als een enthousiaste all-round muzikante, actief in het Belgisch muziekleven en gevraagd door buitenlandse top-ensembles. Haar brede opleiding en interesse brachten haar tot een heel boeiend en gevarieerd muziekleven gaande van barok tot zeer experimenteel.

Biografie

Ann Vancoillie behaalde op 17-jarige leeftijd de Regeringsmedaille met grote onderscheiding te Brugge bij Roger Ide en studeerde verder aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Gent bij Kati Sebestyen, Zygmunt Kowalski, Henri Raudales, Andre Gertler, Arie Van Lysebeth, Marcel Lequeux en Rafael D'Haene. Daar behaalde zij met onderscheiding Hogere Diploma's voor viool en kamermuziek en studeerde ze af in theoretische vakken en pedagogie. Met een studiebeurs van Lions- en Kiwanisclub Brugge studeerde zij nadien verder aan het Mozarteum te Salzburg en behaalde zij het eindgetuigschrift in de klassen van Sandor Vegh, Veronika Hagen en Nicolaus Harnoncourt. Daarnaast brachten Masterclasses haar in contact met de grootste vioolpedagogen zoals Dorothea Delay, Ruggiero Ricci, Zachar Bron e.a. . Zij beschikt over een uitzonderlijke Vuillaume-Maline strijkstok, haar geschonken door de Belgische stichting Roeping, en haar viool gebouwd door Paul Kaul, "Le Gounod" werd voor George Enensco gemaakt.
Ze is verbonden als soliste eerste viool bij de Vlaamse Opera, speelt hedendaagse en klassieke kamermuziek o.a. met pianist Yutaka Oya, met percussionist Rudi van der Veken, met collega's uit de Vlaamse Opera e.a. Als solist voerde zij eveneens de concerti uit van Mendelssohn, Bruch, Mozart, Beethoven o.a. met het Nationaal orkest van Belgie en met het Nieuw Vlaams Symfonieorkest. Ze was concertmeester van het Wereldjeugdorkest in Polen en Zweden en gedurende enkele jaren van het Nieuw Vlaams Symfonie orkest o.l.v Patrick Peire. Ze wordt regelmatig uitgenodigd door o.a. Marc Minkowski's "Les musiciens du Louvre"(barokviool), was aanvoerder in Abbado's "Mahler Chamber orchestra", speelde meerdere concerten met "Champs d'action" met de "Camerata Academica Salzburg" met "I Fiamminghi" enz.

Naast haar concerten in het klassieke milieu bracht haar groot enthousiasme en creativiteit haar naar nieuwe muziekbelevingen. Ze werkte samen met componisten, speelde verschillende creaties voor solo viool en improviseert haar eigen muziek. Samen met musici uit vreemde culturen brengt zij virtuoze improvisaties in een vermenging van klassieke, hedendaagse en etnische melodievorming, kleur- en klankresearch in symbiose met etnische instrumenten. Zij maakte in deze context een meditatieve cd met eigen improvisatie-composities (www.highgatemusic.com). Ze improviseerde op film, dans, kunstwerken, met ethnisch percussionist Jan Marmenout, met zangeres Bea Desmet, met de Logos vrouwen e.a