Purple Prose

Categorie:artiest / groep

Biografie

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Purple Prose is een bluesy groep uit Brussel met veertigers waaronder Dani Klein, opnieuw op het voorplan na enkele jaren afwezigheid.

De groep ontstond toen Thierry Plas en Marc Ysaye (bieden lid van de eind jaren negentig heroplevende groep Machiavel, de tweede ook van o.m. Burning Plague en invloedrijk radiopresentator op Radio 21) samen jamden met Jan Cordemans en Werner Braito (beiden ex-Responsibles, Jan speelde voorheen onder meer bij Rick Tubbax, Werner bij Vaya Con Dios). Het resultaat van de jamsessie beviel de heren zodanig dat ze op zoek gingen naar een zanger/zangeres. Hiervoor moest niet al te ver worden gezocht, vermits de vriendin van Mr. Plas, Dani Klein - eindelijk uitgerust nadat Vaya Con Dios haar boven het hoofd was gegroeid - bereid bleek de klus te klaren.

In huiselijke sfeer (in de homestudio) en relaxte sfeer werd er anderhalf jaar aan nummer geschreven en opgenomen. Uitgangspunt hierbij was daarbij dat alles spontaan moest komen. "We kennen elkaar goed, we zijn allen veertigers, we hebben niet langer de neiging om onszelf te bewijzen. Het was eerder van : we komen samen en we zien wel wat eruit komt. Ieder van ons verdient ook goed zijn brood met activiteiten buiten de groep. Het hoefde dus allemaal niet zonodig".
Toch werd het project wel met de nodige "serieux" werd aangepakt. Zo bekende Dani in Weekend-Knack "dat er voor het kiezen van de naam bijvoorbeeld verschillende vergaderingen belegd werden, tot Purple Prose uit de bus kwam. Het moet ook allemaal heel goed zijn, maar ik wilde deze keer wel zelf het succes in handen hebben, keuzes kunnen maken over de optredens en de interviews". De klinkende namen leidden er alleszins toe dat de groep een contract kreeg bij major BMG.

Op de titelloze debuutcd leverde het resultaat van de mengelmoes aan voorliefdes van de verschillende groepsleden (ouwe blues, Led Zeppelin, folk, Robert Wyatt, chanson) luidens de bio een "energieke plaat met gedurfd eclectisisme" op, anderen hoorden eerder een donkerkleurige, melancholische plaat met veel levenservaring en vakkunde. De teksten van de nummers zijn meestal van Dani Klein, met hulp van Ian Ramsey, Jacques Crickillon en Suzanna Strub, in het Engels, Spaans, Frans en Duits.

De groep werkte met de debuutplaat op zak al enkele festivals in België (o.m. een redelijk misplaatst optreden op het hoofdpodium van Marktrock), Frankrijk en Zwitserland af. Uitgangspunt daarbij blijft wel het nieuwe adagium van Dani Klein : "Ik wil op een rustige manier verder mijn carrière uitbouwen. Af en toe gaan spelen, maar zonder te veel druk, zodat er ruimte blijft voor andere bezigheden. Voor een tournée van drie maanden mijn koffers pakken zie ik niet meer zitten."

Leden :
- Dani Klein (zang)
- Werner Braito (harmonica)
- Jan Cordemans (bas)
- Thierry Plas (gitaar)
- Marc Ysaye (drums)

(Auteur: Dirk Houbrechts)