Kadril

Categorie:groep / artiest
1976
Genre(s):hedendaagse folk
Huidige/voormalige leden:Hans Quaghebeur, Harlind Libbrecht, Bart De Cock, Dirk Verhegge, Koen Dewaele, Philippe Mobers, Peter Libbrecht, Erwin Libbrecht

Korte beschrijving

De peetvaders van de folk in Vlaanderen.

Biografie

Kadril is een folkgroep met als verdienste de eerste groep in Vlaanderen te zijn die erin slaagde het traditionele repertoire te vermengen met rockelementen. De groep begon, zwaar beïnvloed door Rum & het Kliekske en consoorten, aan zijn bestaan in 1976, opgericht door Erwin, Peter & Harlind Libbrecht die vanuit de kleinkunst de folk hadden ontdekt. De groep bouwde aanvankelijk aan een acoustisch repertoire gevuld met bourrées, jigs en quadrilles,... Langzaam evolueerde de groep daarna naar een steviger geluid. De groep haalde inspiratie uit oude liedboeken en verzamelingen van middeleeuwse liederen maar beperkte zich daarna niet tot het "conserveren" van dit materiaal, maar ging er daarmee aan de slag waarmee Kadril na 30 jaar nog steeds succes boekt en een grote invloed uitoefent op de nieuwe generaties.

Selectieve discografie

4040 (2016)
Folk
Kadril
Archa├»Archa├» (2014)
traditionele folk
Kadril
Grand cruGrand cru (2011)
Folk
Kadril
MariageMariage (2009)
Folk
Kadril
De andere kustDe andere kust (2005)
Folk
Kadril
La paloma negraLa paloma negra (2004)
Folk
Kadril, Alumea
PaysPays (2003)
Folk
Kadril
All the bestAll the best (2001)
Europese folk
Kadril
EvaEva (1999)
Folk, kleinkunst
Kadril
De groote boodschap - LiveDe groote boodschap - Live (1996)
Folk
Kadril

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Contemporary folk in Flanders 2010Contemporary folk in Flanders 2010 (2010)
hedendaagse folk
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
"Vlaamse folkrock had nog niemand ons voorgedaan" (08.07.2014)
Het fenomeen van de folkrevival (deel 5) (01.2013)
Kadril gastprogrammator op Festival Dranouter (06.2012)
Het fenomeen van de folkrevival (deel 3) (06.2012)
Mariage, het tijdperk van Mariken (12.2007)
Gastvrij folkfeest met vrienden en doedelzakken (24.04.2006)
'Kadril is een doorgeefluik' (19.04.2006)
Kadril centrale gast op Nekka (26.08.2005)
Dertig kaarsjes voor Dranouter (04.08.2004)
Feest in de stad (17.07.2003)

nog 7 resultaten op het documentatieplatform