Fabian Fiorini

Categorie:muzikant
Liège, 23.03.1973
Genre(s):Jazz, Klassiek, Wereldmuziek, free & experimental jazz
Instrument(en):piano
Contact van:Fiorini - Lehr - Sardjoe 3io
Huidig/voormalig lid van:Al Funduq, Fiorini - Lehr - Sardjoe 3io, Octurn, Jeroen Van Herzeele Quartet, Barbara Wiernik, Baba Sissoko Quintet

Korte beschrijving

Fabian Fiorini is een uitermate virtuoze en originele pianist. Zijn achtergrond reikt van de westerse kunstmuziektraditie en de improvisatie tot de etnische muziek.

Biografie

Fabian Fiorini volgde een klassieke opleiding percussie, piano en klassieke harmonie en volgde lessen aan de afdeling jazz in het conservatorium. Na een hoogstaande theoretische opleiding bij leraren zoals Fredéric Rzewski vindt Fabian Fiorini meer aansluiting bij zijn instinctieve bakens via toneelwerk, improvisatie, de verbeelding en de rijkdom van het groepswerk.

Fabian Fiorini begeleidde muzikanten zoals Guy Cabay, Marcia Maria en Fabrizio Cassol en werkte in het verleden reeds samen met grote namen onder wie Garrett List, Dick van der Harst en Anne Teresa De Keersmaeker. Hij speelde onder meer bij Ictus (als arrangeur voor het project Waits-Weill) en Octurn (cd's en concerten in Europa en Canada).

In 1993 sleepte hij met het trio Vanderstraeten-Charlier-Fiorini een onderscheiding voor jazzcompositie in de wacht. Sinds 1998 werkt hij samen met het ondertussen legendarisch geworden jazzrocktrio Aka Moon (vijf cd's en talrijke optredens in binnen -en buitenland). Van 1999 tot 2004 speelde Fabian Fiorini mee in het stuk Rwanda 94. In 2004 werkte hij samen met Wim Vandekeybus voor de opvoering Rent a kid no bullshit. In 2005 was hij bij Het muziek Lod en Theater Zuidpool te zien in Yerma vraagt een toefeling (Lorca, Dimitri Verhulst, Marijke Pinoy), waarvoor hij ook de muziek componeerde.

Zijn vele reizen naar Afrika, Zuid-Amerika en Noord-Amerika wekten zijn interesse voor de diversiteit van de tradities inzake ritme.

(c) JazzLab Series 2008

Selectieve discografie

CrocusCrocus (2014)
21ste eeuw / hedendaags
Fabian Fiorini, Baudouin De Jaer
Boesmans Philippe - WintermärchenBoesmans Philippe - Wintermärchen (2000)
21ste eeuw / hedendaags
Symfonieorkest van de Koninklijke Muntschouwburg, Aka Moon, Dale Duesing, Susan Chilcott, Cornelia Kallisch, Anthony Rolfe-Johnson, Franz-Josef Selig, Heinz Zednik (...)

Selectieve discografie als componist

Happy new ears 2006Happy new ears 2006 (2006)
21ste eeuw / hedendaags
Goodiepal, Diverse uitvoerders, Ralph van Raat, Jan Kuijken, Fabian Fiorini, Stefano Bollani, Pierre Berthet, Frances-Marie Uitti (...)