Hans De Vos

Categorie:solist, muzikant
14.02.1985
Genre(s):Klassiek, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):viool

Biografie

Hans De Vos begint zijn vioolspel reeds op 3-jarige leeftijd. Hij behaalt een meestergraad viool aan het concervatorium in Brussel bij Yuzuko HORIGOME. Daarna studeert aan het Fontys Concervatorium Tilburg bij Jenny Spanoghe, volgt hij onder andere masterclasses bij L. Prunaru, A. Kornizewski, V. Boogaerts, Ph. Graffin, P. Amoyal, M. Hentz, Marco Rizzi …

In 2002 is Hans 1ste laureaat van de ‘Jong-Tenuto’wedstrijd. Hetzelfde jaar wint hij een 1ste prijs in de wedstrijd ‘Axion-Classics’ voor viool; In de discipline kamermuziek tijdens hetzelfde jaar behaalt hij  tevens een 1ste prijs met het hoogst  percentage punten…In 2003 ontvangt hij de prijs ‘Kolonel en Mevrouw de Bisschop-Matthijssens‘ “om zijn verdienste als jonge Belgische violist te belonen”; In 2005 de prijs ‘Maurice Lefranc’.  “Deze uitzonderlijke prijs wordt verleend aan jonge Belgische virtuozen die nog geen 30 zijn, en die in zich de kwaliteiten dragen voor een schitterende loopbaan”.

In 2006 volgt de prijs Hansez-Castilhon en in 2008 was het de beurt aan de prijs Adolphe Canler! Hij heeft een bijzondere interesse voor Vlaamse hedendaagse muziek, hetgeen resulteerde in samenwerking met onder meer componisten als Verhaegen, Van Daele, Kersters, Gyselinck, Van Landeghem... Nam zo reeds meermaals deel aan de concertenreeksen ‘Kamermuziek Jong Vlaanderen’ georganiseerd door Cantabile Pianowedstrijd. 
Op één december 2005 creeerde hij de vioolsonate voor viool solo van de pas overleden Jean Louel posthuum in Brussel tijdens een hommageconcert.
Na een tijd primarius geweest te zijn van het Ad Libitum strijkkwartet, speelt hij nu ook mee in het Landini-kwartet (met oa Jenny Spanoghe). Een strijkkwartet dat zich bijzonder toelegt op de uitvoering van hedendaagse muziek (van eigen bodem) naast de grote werken van de 19de en de 20ste eeuw.

Optredens en recitals in binnen-en buitenland (Europa en Japan) met onder andere “Orchestre de Chambre de Wallonie” of “La Chapelle de Tournai”, Amadeus Chamber Orchestra…