Een beleidsaanbeveling voor het subsidiëren van alternatieve managementbureaus: de noodzakelijkheid en wenselijkheid binnen het Vlaamse pop-rockcircuit

Type:eindverhandeling
Auteur(s):Hanne Valckenaers
Plaats van uitgave:Brussel
Datum van uitgave:2009
Raadpleegbaar:Een beleidsaanbeveling voor het subsidiëren van alternatieve managementbureaus (download)
Plaatsingsnummer:941
Genre(s):Pop / Rock

Preview

Info

De subsidiëring van managementbureaus is een maatregel die kadert binnen het Kunstendecreet waarbij managementbureaus structurele subsidies kunnen aanvragen om als vzw groepen te ondersteunen naar een professionele carrière. Deze managementbureaus worden ook wel alternatieve managementbureaus genoemd omdat ze zich moeten richten op jonge en onderzoekende groepen. De belangstelling van de overheid gaat hiermee niet enkel meer uit naar de zuivere kunsttakken maar naar de cultuurindustrieën. Het popbeleid kent door deze verbreding van het cultuurbegrip en de verschuivingen in de muziekindustrie een groot dynamisme.

In dit onderzoek werden interviews afgenomen van managers en boekers uit het Vlaamse poprockcircuit. Met deze resultaten werden beleidsbetrokkenen, managers uit andere muziekcircuits en een Do It Yourselver bevraagd.

Het empirische luik is opgebouwd aan de hand van de onderzoeksvragen. Eerst wordt de noodzakelijkheid en wenselijkheid van alternatieve managementbureaus besproken. Daarna wordt er geanalyseerd of de huidige subsidiecriteria afgestemd zijn op de realiteit van managementbureaus. Dit wordt geïllustreerd met cijfergegevens. Vervolgens wordt er stilgestaan bij de noden die de respondenten ervaren in het popbeleid. Gebaseerd op dit materiaal worden beleidsaanbevelingen geformuleerd voor een betere afstemming tussen het popbeleid -meer specifiek het subsidiëren van managementbureaus- en de noden van het pop-rockcircuit. Alternatieve managementbureaus hebben zeker hun meerwaarde in het pop-rockbeleid. Toch toont deze masterproef aan dat een klassiek kunstenbeleid moeilijk kan doorgetrokken worden naar de pop-rockindustrie door het marktdenken. Grotere projectsubsidies voor onder meer winstgevende structuren en een stevig coördinerend fonds voor de internationale exploitatie zouden een goede aanvulling zijn.

(Eindwerk voorgelegd voor het behalen van de graad van Master in de Agogische Wetenschappen; Promotor: Prof. Dr. K. Segers)

Verwante items in de databank

Nieuws:Popthesisprijs 2009 uitgereikt (15.02.2010)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Valse concurrentie tussen managementbureaus' (17.02.2010)

Trefwoorden: , , ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie