Culturele kritiek: een onderzoek naar muziekrecensies in Vlaanderen

Type:eindverhandeling
Auteur(s):Maaike Joris
Uitgever:Universiteit Gent (Vakgroep kunst-, muziek- en theaterwetenschappen)
Plaats van uitgave:Gent
Datum van uitgave:2008
Aantal pagina's:81
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:1577
Genre(s):Blues & Roots, Dance & Electronica, Jazz, Klassiek, Folk, Pop / Rock, Populair / Varieté, Wereldmuziek, Soundtracks/ Musicals, overige
Taal:Nederlands

Info

Als je kijkt naar muziekrecensies in kranten en tijdschriften, valt het op dat de mening van de recensenten wel eens wil verschillen. Maar hoe wordt die mening gelegitimeerd? Van een journalist wordt verwacht dat hij een objectief verslag schrijft, maar is dat bij de recensent ook het geval ?
Om deze kwestie nader te bekijken, stelden we eerst een theoretisch kader op over thema’s als gatekeeping, objectiviteit en commercialisering binnen de cultuursector. We bekeken bovendien de literatuur die specifiek over muziekrecensies handelt, en we stelden vast dat er tot op heden niet veel over geschreven is. We voerden vervolgens een exploratief onderzoek uit op basis van diepte-interviews met recensenten uit de algemene, geschreven pers en maakten een opdeling volgens het genre waarover ze schrijven. We vroegen hen meer uitleg over hun deskundigheid, de gehanteerde selectiemethodes, de mate waarin hun beroep vergelijkbaar is met reclame maken en hun standpunt betreffende objectiviteit.
De resultaten tonen aan dat wat betreft de deskundigheid het genre een belangrijke rol speelt. Klassieke recensenten hechten meer belang aan muziektechnische kennis, terwijl poprecensenten het meer hebben over een historisch referentiekader. De resultaten op het gebied van objectiviteit, reclame en selectie tonen veel overeenkomsten met de bevindingen uit het theoretisch kader. Objectiviteit wordt niet echt mogelijk geacht, reclame maken is niet de bedoeling (alhoewel een recensie soms hetzelfde resultaat heeft) en de selectie wordt beïnvloed door een heleboel subjectieve factoren.


(Masterproef ingediend tot het verkrijgen van de graad van Master in de Communicatiewetenschappen; Promotor: Prof. DR. K. Raeymaeckers)

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie