Gebruiksvriendelijkheid, dat klinkt als muziek in de oren!Evaluatie van Belgische e-shops die legale muziekdownloads aanbieden

Type:eindverhandeling
Auteur(s):Evelyn Vandervieren
Uitgever:Universiteit Antwerpen
Plaats van uitgave:Antwerpen
Datum van uitgave:2008
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Taal:Nederlands

Info

Deze exploratieve studie evalueert de gebruiksvriendelijkheid van enkele Belgische websites die legale muziekdownloads aanbieden. Ook gaat dit onderzoek na in hoeverre deze websites de wetgeving omtrent de bescherming van de persoonlijke levenssfeer bij de verwerking van persoonsgegevens naleven. Verder wordt er gekeken of de e-shops hun klanten voldoende informeren over hetgeen er gebeurt met de bijdrage aan auteursrechten die consumenten betalen voor hun legale download. Bovendien probeert deze studie te achterhalen of er een verband bestaat tussen de gebruiksvriendelijkheid van legale downloadshops en de populariteit van deze webwinkels. Aan de hand van een zelf ontwikkeld evaluatieschema wordt er een heuristische evaluatie uitgevoerd. De hoofdzakelijk kwantitatieve resultaten van deze analyse worden aangevuld met kwalitatieve gegevens van een user testing. De bevindingen van dit onderzoek geven aan dat elke e-shop zijn eigen plus- en minpunten heeft, maar dat er ook een aantal gemeenschappelijke zwaktes en sterktes waar te nemen zijn als we de elf geselecteerde Belgische muziekdownloadshops vergelijken. De analyse toont bovendien aan dat de e-shops nog veel verbeteringen kunnen doorvoeren op vlak van het informeren van klanten met betrekking tot hun rechten en plichten, de legaliteit van de dienst, enzovoort. Dit onderzoek slaagt er echter niet in om uitsluitsel te geven over het al dan niet bestaan van een verband tussen de populariteit van de legale downloadshops en de gebruiksvriendelijkheid van deze webwinkels.

Deze thesis kan enkel geraadpleegd worden na overleg met de auteur (evelyn_vd4@hotmail.com)

(Masterproef ingediend tot het behalen van de graad Master in de Strategische Communicatie; Promotor: Prof. Dr. M. Walrave)

Trefwoorden: ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie