Sponsoring voor muziek in Vlaanderen anno 2007

Type:eindverhandeling
Auteur(s):Sam Mertens
Plaats van uitgave:Brussel
Datum van uitgave:2007
Aantal pagina's:74
Raadpleegbaar:Sponsoring voor muziek in Vlaanderen anno 2007 (download)
Plaatsingsnummer:1583
Genre(s):Folk, Pop / Rock, Populair / Varieté, Klassiek, Jazz, Dance & Electronica, Blues & Roots, Soundtracks/ Musicals, Wereldmuziek, Chanson & Nederlandstalige pop
Taal:Nederlands

Preview

Info

Organisaties in de muzieksector verwerven hoofdzakelijk hun inkomsten uit subsidies en eigen inkomsten. In een explosief groeiende muzieksector zoals we die vandaag kennen is het echter niet altijd vanzelfsprekend om via deze kanalen de nodige financiële middelen te verzamelen. Zo legt de overheid sinds de jaren ’90 een minimumpercentage aan eigen inkomsten op aan cultuurorganisaties om erkend te worden en in aanmerking te komen voor subsidies. In dit onderzoek, in opdracht van Muziekcentrum Vlaanderen, willen we dan ook onderzoeken wat de hedendaagse behoeften zijn van zowel de muzieksector als de bedrijven, en wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

De twee partijen die betrokken zijn bij sponsoring, de sponsor en de gesponsorde, worden in het onderzoek belicht.
In een eerste luik bestuderen we de huidige betekenis van sponsoring voor de muzieksector. Enerzijds worden de muziekorganisaties onderzocht. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen muziekclubs, concertorganisaties, festivals en muziekensembles. Anderzijds komen ook de muziekgroepen aan bod.
Aan de hand van een jaarrekeningenonderzoek en enquêtes worden zowel de financiële betekenis alsook de houdingen, verlangens en verwachtingen van zowel muziekorganisaties als muziekgroepen omtrent sponsoring onderzocht.
Een tweede luik zal handelen over de bedrijven, de partij van de sponsors. Via interviews van sponsorverantwoordelijken uit de bedrijfssector wordt het sponsorgedrag van bedrijven geanalyseerd. Ook hier trachten we de hedendaagse houdingen, verlangens en verwachtingen rond sponsoring in kaart te brengen.

Tenslotte worden deze houdingen, verlangens en verwachtingen van beide partijen met elkaar vergeleken en wordt er bekeken hoe deze beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Concreet zullen er strategieën voorgesteld worden naar de Vlaamse muzieksector om efficiënter en effectiever sponsoring te bekomen.

Naast de hedendaagse betekenis van sponsoring in de muzieksector komt, in mindere mate, ook de betekenis van het hedendaagse mecenaat aan bod.

Trefwoorden: , ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie