The treasury of Petrus AlamireMusic and Art in Flemish Court Manuscripts 1500-1535

Type:boek
Auteur(s):Eugeen Schreurs
Uitgever:Ludion
Plaats van uitgave:Gent
Datum van uitgave:1999
Aantal pagina's:179
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:630
ISBN:90 5544 270 4
Genre(s):Klassiek
Taal:Engels

Info

Van de werkplaats van de muziekkopiist Petrus Alamire en zijn voorganger resten ons 51 kalligrafische handschriften en 10 fragmenten. Zij vormen de grootste nog bestaande verzameling van noordelijke renaissance-bronnen en bieden ons meer dan 600 polyfone missen, motetten en profane liederen, van een zeventigtal componisten, gaande van Ockeghem over Josquin tot Willaert, maar vooral van Pierre de la Rue. Vele van deze prachtige boeken werden verlucht in de Gents-Brugse stijl, en een heel aantal van de miniaturen werden vervaardigd door vooraanstaande meesters van die school.

Dit werk is de eerste omvattende, geïllustreerde studie van de hele verzameling. Acht essays van een internationale groep wetenschappers bespreken verschillende aspecten van de vervaardiging en het enorme repertoire van de handschriften, volgen de loopbanen van Alamire en de la Rue, en beschrijven het historische moment waarop deze creatie kon gebeuren. Een catalogus biedt codicologische details en een narratieve commentaar voor elk manuscript, en een componistenindex zorgt voor toegang tot de bronnen en concordanties van elk werk.

Bijdragen van: W. Blockmans, E. Jas, H. Kellman, J. Kiel, H. Meconi, E. Schreurs, D. Thoss, F. Warmington

Redactie: H. Kellman

Hoofdredactie: E. Schreurs

Verwante items in de databank

Organisaties:Alamire foundation (bibliotheek, archief, studiecentrum, oude muziek, muziekorganisaties, informatie, documentatie en promotie)

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie