Joseph Ryelandt (1870-1965)

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Joseph Ryelandt
Uitvoerder(s):Jozef De Beenhouwer, Joost Maegerman, Spiegel Strijkkwartet
Label(s):Phaedra
Label code:92055
Releasedatum:04.2007
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:001807
Genre(s):20ste eeuw

Info

Gedurende een creatieve periode van vijftig jaar (1895-1945) schreef Joseph Ryelandt een merkwaardig oeuvre bij elkaar. De componist uit zich als een van onze belangrijkste post-romantische toondichters. Hij was 27 jaar toen Johannes Brahms stierf. Benevens oratoria, een opera, vijf symfonieën, cantates, koormuziek, een zestigtal liederen op Nederlandse en Franse teksten, componeerde hij een schat aan kamermuziek voor diverse bezettingen en een belangrijk piano-oeuvre. Het zijn allemaal aspecten van een universele scheppingskracht. Helaas is het grootste gedeelte van zijn oeuvre onbekend gebleven, maar zo gaat dat bij ons.

‘Zo God wil dat mijn werk gespeeld wordt, zal dit gebeuren. Zoniet, wie maalt erom? De rol van de kunstenaar is te scheppen, meer niet. Het succes is een luxe en geeft een goed gevoel. Beiden zijn niet onontbeerlijk...’

Aan de hand van deze opname met prachtige vertolkingen leert u een groot toondichter kennen. Aan u de vreugde van een échte ontdekking.

Track-info

1-3. Pianokwintet in a
4. Adagio in fis op. 13, voor strijkkwartet
5-8. Strijkkwartet nr. 2 in f
9. Andante "Ach Tjanne" en variaties in g, voor pianosextet

Perscommentaren

Bij het beluisteren van de opgenomen nummers valt vooral de degelijkheid van zijn werk op. Als vast ingrediënt is daar in de regel een klare melodie die door stevige harmonie en gekruide tonaliteiten wordt geschraagd.
(Ludo Geloen, Ambrozijn jg. 26 nr. 2 2008, p. 26)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Joseph Ryelandt (04.2008)
Beschreven schijf - Joseph Ryelandt, een muzikale aristocraat (2008)