Morning notes

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Orange Black
Label(s):Labelman
Label code:LM028
Releasedatum:05.2002
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Daydreamer
2.Rush
3.Dream team
4.Do you compute?
5.How it ended
6.Surrender
7.Sunspots
8.Rave on
9.Safari
10.X-mas day
11.(We've lost) Gravity
12.Golden years

Perscommentaren

"'Morning Notes' bevat songs met een kop, een staart en een lichaam vol welgevormde rondingen, maar zonder spektakel: ze groeit bij iedere beluistering en het zou mooi zijn als u haar daartoe de kans geeft. ’Daydreamer’ begint bijvoorbeeld als een loom Neil Young-nummer, maar wordt gaandeweg een klassesong vol fijnzinnige gitaarminiatuurtjes en gouden melodieën. Ook 'Rush' geeft zijn schoonheid pas na enkele malen ten volle prijs. 'Do You Compute?' doet eerst denken aan - god bewaar me - 'Big Big Girl' van Emilia, maar later aan een kloeke joint van Lee 'Scratch' Perry.
Behalve gedroomd wordt er op ’Morning Notes’ soms rusteloos gerockt ('Surrender'), en er is ook plaats voor Luie Pop, met refreinen die elke strandstoel doen meewiegen ('How It Ended', 'X-Mas Day'). Of 'Rave On', een uit de Mojave Desert geplukte countrysong over nachtenlang dansen en feesten. (...) In de betoverende afsluiter 'Golden Years' zingt songschrijver Dieter Sermeus: 'The golden years, I'm sure they'll come but you need to have faith'. Profetische woorden."
CMJ, Humo

"Orange Black is méér dan zomaar een gitaarcombo uit Kontich. Op Morning Notes spreidt de groep een brede waaier tentoon. Schots en scheef en prikkelend broos is Daydreamer , helemaal in de traditie van Big Star en Pavement. In de single Rush spat een hoekig ritme open naar een refrein dat alle mensen van de wereld nader bij elkaar zou moeten brengen. Do You Compute? zou uit het oeuvre van The Notwist kunnen komen, zonder de stoorzenders. Speelgoedpop: naïef, met fonkelende stemmen. Pinback eigenlijk. De onbevangenheid van Sunspots , de tintelingen van Rave On , ze bezorgen een gevoel van trieste gelukzaligheid. Prikkeldraad met fluwelen strikjes. (We've lost) Gravity is landerige lo-fi. Het ontredderde Golden Years rondt af." (***)
Eddie Hendrix, Focus Knack, p.86 (12.06.2002)

"Wie zat te wachten op een aanleiding om de Belgische driekleur nog eens vrij te laten wapperen, krijgt door Orange Black nu het perfecte excuus aangereikt. Morning Notes, de derde langspeler van de groep, is een mooie plaat, die stilistisch helemaal in het verlengde ligt van voorgangers It's Electric en Bright Lights. Vanaf het sierlijk voorbijdobberende 'Daydreamer' mag je dus melodieuze, vaak fragiele gitaarpop verwachten, waarin een piano of een xylofoon af en toe wat extra kleur aanbrengen. Zoals onder meer blijkt uit de single 'Rush', heeft Orange Black inmiddels de gebruiksaanwijzing van enkele elektronische toestellen gelezen: geprogrammeerde geluiden en ritmen vloeien bijgevolg samen met organische klanken die de hand van een stelletje onverbeterlijke melancholici verraden. 'Sunspots' is nog ritmisch en poppy en het door vervormde gitaren aangedreven 'Surrender' knipoogt zelfs naar Dinosaur Jr, maar bij de meeste andere songs ligt het accent op ingetogen, dromerig en melodieus. Met prachtnummers als het weemoedige 'Safari', 'Dream Team', 'Gravity' en 'Golden Years' geven de leden van Orange Black aan dat ze het vak liedjesarchitectuur tot in de puntjes beheersen. Morning Notes is niet het type cd dat om aandacht schreeuwt. Wie zijn oren spitst, stelt echter vast dat ook de zachte aanpak tot zeer eerbare resultaten kan leiden." (***)
Dirk Steenhaut, De Morgen (25.05.2002)