Bonk

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Flat Earth Society
Label(s):Zonk!
Label code:001
Releasedatum:15.01.2001
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Jazz
Taal:Engels

Info

Flat Earth Society met Josse De Pauw (stem), Tom Jansen (stem), Dirk Roothooft (stem).

Track-info

1.Today's yeasting for tomorrow (anthem)
2.Cruisin' for the bruisin'
3.Prepare for first landing on Klinton
4.Black snow
5.Eggs & ashes
6.Pune
7.Sharia orabi
8.Lavementlied
9.February-March
10.Skinny
11.The electrocutioner

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Een van de betere sketches van Monty Python heb ik altijd "the funniest joke in the world" gevonden. Eenmaal gehoord is die (Duitse) grap namelijk zo onweerstaanbaar dat de toehoorder niets anders dan dood kan gaan van het lachen. Een machtig wapen in de oorlog tegen den Duits, want hele regimenten worden uitgeroeid met niks dan een megafoon en deze mop als wapen.
Wel: "Zonk" van de Flat Earth Society heeft volgens mij ongeveer hetzelfde potentieel : stel u even voor dat het oorlog wordt, en dat dan deze cd in de handen van de bezetter valt. Hele loopgraven zouden verlaten worden als van aan de overkant "Pune" of "Eggs & Ashes" zou schallen. Verzetsgeheimen zouden prijsgegeven worden door een keer of vier "Black Snow" te laten horen. Het moreel van een hele bevolking zou snel ondermijnd worden door een paar keer "February-March" in de ether te sturen ...
"Bonk" (duidelijk een zware brok) is dus zonder meer het werk van genieën, die in al hun genialiteit een uitvinding hebben gedaan die "des duivels" is. Net als bijvoorbeeld Nobel met z'n dynamiet, kan hun uitvinding immers zowel ten goede (het verzorgen van de passende soundtrack bij een lavement) als ten kwade (het bezorgen van een vliegende diarree, alsmede de soundtrack daarbij) gebruikt worden. Geen plafond zo hoog, of FES krijgt u er wel tegen.
Je kan er uiteraard ook uitbundig op gaan staan shaken, of bedachtzaam naar luisteren met een blauwgelakte vinger decoratief tegen het zwarte hoornen brilmontuur geleund, of hem gebruiken in combinatie met enige paddestoelen, of als cd voor de wekkerradio als je héél vroeg op moet. Mogelijkheden legio. Maar hou het in godsnaam stil voor de moffen!
(Auteur: Dirk Houbrechts)


In de pers :
- pd in Rif-Raf (fr. versie) : "Au menu, une musique assez indéfinnisable, pas vraiment facile d'accès même si ludique ... Problème, majeur pour un couillon inculte comme moi: tout ça me semble très abscon, refermé sur ses idées culturelles, adressé à une publique binoclard principalement habillé de pulls noirs à cols roulés. Autrement dit, on peut s'emmerder ferme à l'écoute de "Bonk"".
- Han Zinzen in Rif-Raf (ned. versie) : "Het lijkt allemaal nogal vergezocht, maar doe de moeite om de plaat nog een keer op te leggen en nog eens en nog eens en de muziek zal zich stilaan openbaren alsof het de logica zelve was en je zal perfect begrijpen waar het in dit luizenleven precies om gaat."
- Dirk Steenhout in Sherpa (De Morgen) : "Grillige kermismuziekjes, gedeuke filmthema's, gederailleeerde jazzuitweidingen ... humor en verbeelding aan de macht. De groep speelt op een onnavolgbare manier met extremen."
- Peter Van Dijck in Focus (Knack) : "Flat Earth Society is een kameleon: de ene keer circusorkest of cabaretensemble, dan weer zigeunergroep of wild jazzcombo ... Bandleider Peter Vermeersch is meester in het, bijna argeloos, citeren uit de muziekgeschiedenis ... Dit is waarschijnlijk de meest wendbare big band die er bestaat. Toch blijft het een gegeven dat deze muziek beter werkt in een theater (Larf) dan in een huiskamer".