Voor mama

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Wawadadakwa
Label(s):Catamaran Records
Label code:002
Releasedatum:29.11.2000
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Wereldmuziek, soul & funk
Taal:Nederlands

Track-info

1.Magriet
2.Plas reial
3.Koken met Rachida
4.Doi moi
5.Clavana hub
6.Emilio
7.Gans de danspas
8.Bo l'éro voor Peggy
9.Suerte
10.Salsa galactica
11.Broodje préparé
12.Tar babac + soukous numéro 1 la fête
13.Magriet baby

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Mijn Mening:

"Dialectisch naïef" schrijft Knack over Wawadadakwa. "Bende flauw plezààànten" is veeleer mijn reactie bij het beluisteren van "Voor Mama". En bij het schrijven van "Voor Mama van Wawadadakwa" al helemaal. Songs met titels als "Bo l'éro voor Peggy" of "Broodje Préparé" zijn niet dadelijk rijp voor deelname aan Humo's Comedy Cup". En woordspelingen als "Clavana Hub" of "Tar Babac" halen zelfs het niveau van Spike niet.
De muziek sluit vrij goed aan bij de naïeve en (gewild) simpele humor van de groepsnaam of songtitels. Maar hier werkt de open geest (of is het een verruimde geest) van de heren wel veel beter. De songs verschillen onderling echt wel mijlenver van elkaar : van braziliaanse percussie (Clavana Hub) tot ska (Emilio), van smartlap (bo l'éro voor Peggy) tot techno (broodje préparé). Maar waar zit de ziel van Wawadadakwa, vraagt een mens zich dan af. In het spelen, zeker.
Contro Wawadadakwa kan aangevoerd worden dat er weliswaar in bijna alle songs een nieuw ritme of werelddeel wordt aangedaan, maar dat de lol daar na een minuut of zo dikwijls ook al van af is : zo ligt aan "gans de danspas" bijvoorbeeld best een aardig idee ten grondslag, maar 5 minuten verder is het aardige daarvan toch al ferm verschoten. En nog tal van andere songs zijn in dat bedje ziek (bo l'éro voor peggy, doi moi, clavana hub) ... Andere nummers weten zich dan wel te ontwikkelen (vb. salsa galactica, koken met rachida, margriet, broodje preparé), en blijven op die manier beter overeind.
Boven alles zijn de Wawa's een feest- en dansgroep die de soundtrack bij uw multiculturele stad kunnen verschaffen. Als straatanimatie of ter opvrolijking van een terras op een zuiderse dag niet te versmaden dus, maar als cd-producerende groep valt het allemaal nog wat te licht uit. Of is de toekomst nog wat donker. Zou dat dialectiek zijn?

In de pers :

- Muziekkrant : "Hun eerste cd is een bonte crossover van disco, Latijns-Amerikaanse, Arabische en Afro-ritmes, folk, disco en nog veel meer en doet soms denken aan Think Of One. ... Een drietal nummers is echter in de kladfase blijven steken, hetgeen een smet is op een voor het overige zeer fijne plaat. Ze krijgen alvast het voordeel van de twijfel".
- Bonanza "Een groep die zichzelf Wawadadakwa doopt, ambieert geen plaats in de hitparade. ... Het ene momen draaien de songs om hun as op het ritme van een sensuele salsabeat, een ogenblik later galmt de invloed van Oost-Europa na. reden daarbij nog lichtvoetige disco, techno, kitscherige jaren-tachtig-op en broeierige soukous, en je krijgt een gezelschap waar het werkelijk alle kanten mee opkan".
- Kurt Blondeel in Metro (De Morgen) : "Negeer de idiote groepsnaam, de goedkope hoes en songtitels ... Dit Antwerpse kwintet presenteert zich als een charmante kruising tussen de Boerenzonen op Speed, Doe Maar en het multiculturele Think of One."
- Peter van Dyck in Focus (Knack) : "Net als Naft van TOO is Voor Mama dialectisch. Wawa dada kwa trekt tekstueel resoluut de kinderlijk-naïeve kaart. Lichtvoetig vertier, dat een verademing kan zijn naas de talloze van pretentie en doemdenken bol staande rockgroepen"
- Duan Gatto in Rif-Raf (ed.ned) : "Wawadadakwa houdt van improviseren en daarom is hun "voor mama" eerder een greep uit hun mogelijkheden dan een definitieve plaat ... Als je houdt van feesten en groepen met een herkenbaar geluid maar geen vaste songs, dan is WWDDK echt iets voor u".
- Maarten Brys voor Uptomusic : "De band brengt feestmuziek, met ruimte voor improvisatie, theatraliteit en zottigheid. Muzikaal is het een smakelijke mix van Cubaanse, Jamaïcaanse en oosterse invloeden. Zorg dat je deze jongens eens ergens op een podium aan het werk te zien krijgt!"

(Auteur: Dirk Houbrechts)