Dorothea

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Laïs
Label(s):Virgin Music Belgium
Label code:7243 8506572 9
Releasedatum:04.2001
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Folk

Track-info

1.Doran
2.Belle
3.(Houd uw) Kanneke
4.Benedetta
5.Tina Vieri
6.Le renard et la belette
7.Les douze mois
8.De valse zeeman
9.Marider
10.Comme au sein de la nuit
11.Dorothea
12.Klaas
13.De wanhoop
14.Hidden Track

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Mijn allereerste cd-bespreking op deze site ooit ging over de debuut-cd van Laïs. En die bespreking beëindigde ik met de woorden: "Al bij al dus wel een geslaagd debuut, maar of het veel popliefhebbers naar het folk-kamp zal weten over te halen ?". Ruim 2 jaar later, 50.000 verkochte exemplaren van de CD en een doortocht op Werchter (dit jaar opnieuw, en daarbij ook nog eens het hoofdpodium van Marktrock, Dranouter ...) verder, zal het u misschien verbazen, maar blijf ik daarbij: Laïs heeft een (onverhoopt) groot publiek voor zich weten te winnen (en zal er met deze cd zeker in slagen het grootste deel ervan vast te houden), maar voor een boom in de folkmuziek heeft het niet gezorgd. Wel hebben de majors geld geroken, en werd vorig jaar ieder die een vedel of doedelzak durfde te bespelen een contract onder de baard geschoven. Veel verder reikt de "boom" echter niet. Een Laïs-effect van 7 op de schaal van Richter voor de inlandse pop dus, maar een folk-effect van hoogstens 2 of 3.
Op Dorothea wordt het recept dat op de debuutcd stond verder uitgewerkt, maar wel beter en onderhoudender. Dorothea is een CD die kan opgelegd worden in een waaier van omstandigheden. De Kadril-begeleiding van hun doorbraak-lied "t smidje" werd nu ingeruild voor een eigen begeleidingsgroep onder leiding van Fritz Sunderman. Een verstandige beslissing, want dit is een pad dat duidelijk nog meer wegen voor de groep opent (zonder er op deze cd al veel van in te slaan).
Niet alles wat blinkt op "Dorothea" is goud, en het minst de wat geaffecteerde tracks als "Les Douze Mois" (wel mooie finale), "Doran" (wel mooi begin) en "Benedetta". Hoogtepunten zijn het naar een climax groeiende Tina Vieri, (houd uw) Kanneke (een poging tot tweede Smidje), titeltrack "Dorothea" en het vrolijke "Le renard et la belette".
Deze keer besluit ik dus met: Laïs heeft met Dorothea veel van het goeie dat er over de groep al gezegd is bevestigd. Met klem, en nadruk. Wel leverde ze in op elementen als "verbazing" en "verrassing". Hopelijk kan daar op een volgend product opnieuw voor worden gezorgd. Als het dan blijft klikken tussen de meisjes onderling, en ze niet te veel van hun spontanëiteit inruilen voor professionalisme, staat er niks nog in de weg van een een schone carrière. Ze hebben tenslotte de zegen van Folkworld, én van Humo. Van Knack, én van P-Magezine. Van Dranouter én van Werchter. En van uw ondergetekende.
In de pers :

- Dirk Fryns in Stage : "Laïs biedt met Dorothea een boeiende trip die zonder problemen even halt houdt in de Middeleeuwen maar even later zonder gêne het jaar 2000 binnenstapt. Dorothea biedt dan ook een veelzijdig muzikaal palet dat met oog en oor voor detal werd "geschilderd"".
- Thierry Coljon in Le Soir : "Ce qui est chouette avec ces demoiselles de Laïs, c'est qu'elles parviennent à faire avec la langue flamande, d'hier et d'aujourd'hui, ce que William Dunker réussit avec le wallon. En un mot comme en cent : à le faire sonner de telle sorte qu'on oublie qu'il s'agit d'un patois pas vraiment fait pour la musique moderne. ... Voilà nos filles prêtes à conquérir le monde avec des polyphonies traditionnelles qui ont tout pour plaire..."
- Peter van Dijck in Focus (Knack) : "De cover Tina Vieri bewijst hoe de stijl van Laïs, een mengeling van rauw en engelachtig, door Hedningarna is aangestoken. Op het niveau van deze Zweeds-Finse groep staan de meisjes nog niet, maar Dorothea is wel een stap vooruit"
- Harry de Bock voor Kkunst : " ... Met "Dorothea" mikken Laïs en Virgin op de internationale markt. De CD klinkt ook internationaler. Het is een swingende CD die de zangeressen, zonder dat ze hun folkroots moeten verraden, toch op alle podia kan brengen. ... Toch is de scherpe bocht die velen hadden verwacht, uitgebleven. Laïs is Laïs gebleven. Al is de groep duidelijk volwassener geworden ... "
- R.D. in Het Belang van Limburg : "Op deze plaat hoort u opnieuw mooie samenzang en aanstekelijke violen ondersteund door een hedendaags ritme. De Franstalige nummers klinken eerlijk gezegd beter dan de Vlaamse. Omdat Laïs met een raar accent zingt in de eigen taal en omdat zinnen als 'Holen, koplen, zwanenmeiden, Doran, ze kazzlen, fazzlen, goedgezinden' nu eenmaal erg moeilijk bekken aan het begin van de 21ste eeuw."

(Auteur: Dirk Houbrechts)