Profools

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Daan
Label(s):Heavenhotel
Label code:HH99017
Releasedatum:19.04.1999
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Boots
2.50 %
3.Smokesucker
4.Busstop
5.Ashtray
6.Simple
7.Water & E
8.Loop
9.These fine hotels
10.Soup
11.Convertible Chaos
12.Flash Gordon
13.Birds
14.Jerk
15.Sleep

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:

Wat was er eerst : Daan of Dead Man Ray ? Voorwaar een vraag even lastig als die van de kip of het ei. Hoogstwaarschijnlijk is de vraag "wie vond u het eerst goed" wel simpeler te beantwoorden : "Daan" was voor DMR een goedbewaard Belgisch geheim, terwijl "Dead Man Ray" vorig jaar iedereen voor zich innam met de inventieve pop van "Berchem". Met deze solo-cd, waarop ook een groot aantal tracks uit de periode van vóór het DMR-project, bewijst Daan echter dat hij meer dan 50% van de inventiviteit en geluid van deze samenwerking met Rudy Trouvé uitmaakte.
Wie "Berchem" kent, kan volstaan met te weten dat deze cd sterk in het verlengde ligt van wat daarop te horen was (en zal dit dan ook hoogstwaarschijnlijk voldoende aansporing vinden om op zoek te gaan naar deze cd in de winkel). Tracks als "Boots", "50%" en het onweerstaanbare "Busstop" (waarin hij zich danig opwindt over het feit dat "this is no busstop, it's just a shelter from the rain") ... hadden dan ook moeiteloos op "Berchem" kunnen staan.
Iets wat op deze cd wel opvalt is de nauwe samenwerking van Daan Stuyven met Herman Gillis - uitvinder van de Sherman Filterbank (soort geluidsfilterwonderkastje dat gretig aftrek vind bij iedereen die met techno aan het flirten gaat, vb. Madonna, Björk ...), ex-lid van het New Beat-producerstrio Morton Sherman & Belluci, ex-Poësie Noire, maar ook mede-ex-Word en Running Cow. Zijn Chaos- en Filterbank bepalen in belangrijke mate het geluid op min of meer dansbare tracks als "Jerk", "Water & E" (chemical beats) en "Convertible Chaos".
Het feit dat "Profools" bij Daan thuis werd opgenomen, maakt de plaat uiteraard aan de lo-fi kant, maar dit is vrijwel nergens storend (uitz. "Soup" & "Flash Gordon"). Soms is het geluid zelfs angstwekkend knap (angstwekkend voor mensen die in dure studio's geïnvesteerd hebben dan wel), zoals op het bitterzoet deuntje "Ashtray" of "Birds".
"Don't use orange in a coroner's logo. Don't cry for me nor Argentina, Don't wash the cabbage if you're in love with the caterpillar, Don't blow candles on hostile cakes, Pick up phones when they ring at you ...", zijn maar enkele van de verstandige adviezen in "Simple". Wij zouden hier "don't neglect happiness when it smiles at you in the form of a cd" aan willen toevoegen.

(Auteur: Dirk Houbrechts)